Investering in toekomstbestendige zorg

in Noord-Holland Noord en Zaanstreek Waterland

De komende jaren verwachten we landelijk meer vraag naar zorg en minder beschikbare inzet van zorgpersoneel. Daarom worden in heel Nederland regionaal verschillende projecten uitgevoerd om ruimte te creëren en deze extra vraag en krapte op te vangen. Dit wordt gefinancierd uit zogenoemde IZA-gelden: transformatiegelden uit het Integraal Zorg Akkoord.

Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis hebben het transformatieplan van Regioplatform goedgekeurd. Regioplatform is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen, huisartsen(organisaties) en VVT-organisaties (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg ) in de regio’s Noord-Holland Noord en Zaanstreek Waterland. De verschillende zorgaanbieders[1] kunnen hierdoor verder met de ontwikkeling en uitvoering van ideeën en plannen om de zorg in deze regio’s toekomstbestendig te maken. Gezamenlijk en in samenspraak met cliënten/patiënten. Immers: de zorg van morgen vraagt om organisatie- en domeinoverstijgende samenwerking. 

“Het bundelen van onze krachten in de gezamenlijke uitdagingen die we in de driehoek ziekenhuis, huisarts en ouderenzorg en financier hebben is een essentiële stap in het toekomstbestendig inrichten van de zorg. Ik heb er alle vertrouwen in dat we juist samen het verschil kunnen maken.”

Sandra Oud, bestuurder Evean en deelnemer aan Regioplatform

Gedegen plan

De toekenning van de transformatiegelden verloopt via een zorgvuldig proces. Na een eerste ‘snelle toets’ volgde de goedkeuring van het uitgewerkte transformatieplan. Op basis hiervan ontvangt Regioplatform tot en met 2025 in totaal € 7,4 miljoen euro aan IZA-gelden. Dit wordt geïnvesteerd in verschillende lopende en nog te ontwikkelen projecten. Deze projecten richten zich op het ontwikkelen van meer mogelijkheden voor (digitale) zorg en (thuis)monitoring, het doelgericht delen van patiëntinformatie (netwerkzorg) en het verbeteren van de doorstroom tussen verschillende zorgaanbieders (triage en transfer).[2] Dankzij de investering kan hier versneld invulling en uitvoering aan worden gegeven.

Reeds behaalde resultaten
Binnen Regioplatform zijn de afgelopen jaren al verschillende resultaten behaald, zoals het implementeren van een digitale verpleegkundige overdracht van het ziekenhuis naar VVT-organisaties. En bijvoorbeeld Hospital@Home, waardoor patiënten met hartfalen zorg thuis ontvangen, in plaats van in het ziekenhuis.

Nu samen werken aan de zorg van morgen
Het inrichten van de zorg die morgen nodig is vraagt om een flinke omslag. Zowel in de werkwijze binnen zorgorganisaties, het samenwerken in de zorgketen, als in het leven van de inwoners van onze regio. De toekenning van de financiering zorgt ervoor dat de verschillende organisaties met elkaar kunnen werken aan goede toegankelijkheid tot deze zorg op het moment dat inwoners dit nodig hebben. Daar is ieders medewerking en betrokkenheid bij nodig. Zo werken we nu samen aan de zorg van morgen.

 

[1] Regioplatform is een samenwerkingsverband van Dijklander Ziekenhuis, Evean Espria, HKN Huisartsen, HONK, Huisartsenorganisatie West-Friesland, Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland, Magentazorg, Noordwest Ziekenhuisgroep, Omring, Zaans Medisch Centrum, De Zorgcirkel, Woonzorggroep Samen.

[2] Meer informatie over de projecten is te vinden op www.regioplatformnh.nl.