Zorgwoning

Zelfstandig wonen op een veilige manier

Introductie

Een zorgwoning is een gelijkvloerse woning voor ouderen die nog redelijk fit en gezond zijn. Meestal ligt een zorgwoning naast een verzorgingshuis. Bewoners kunnen meedoen aan activiteiten in het verzorgingshuis en tegen betaling gebruik maken van de voorzieningen. Er wordt vanuit het verzorgingshuis geen zorg geboden in de aangrenzende zorgwoningen. Deze zorg kan worden geboden door de thuiszorg. Zorgwoningen worden verhuurd door de woningcorporatie.

Voor wie is een zorgwoning geschikt?

Een zorgwoning is een goede oplossing voor ouderen die zelfstandig willen wonen op een veilige manier. Zij krijgen zo nodig thuiszorg en kunnen gebruik maken van de diensten van het nabijgelegen verzorgingshuis.

Hoe ziet een zorgwoning eruit?

Een zorgwoning is gelijkvloers en bestaat in ieder geval uit een woonkamer, slaapkamer, keuken, toilet en douche. De woning is goed toegankelijk met de rolstoel of rollator. Bewoners richten de woning naar eigen smaak in. In de zorgwoning is een alarmsysteem aanwezig. Heeft een bewoner hulp nodig, dan is er snel iemand aanwezig vanuit het verzorgingshuis.

Wat kost wonen in een zorgwoning?

Voor een zorgwoning betaalt u huur aan de woningcorporatie. Ontvangt u zorg vanuit het verzorgingshuis, dan vergoedt uw zorgverzekeraar deze kosten. Wel heeft u een indicatie nodig van de wijkverpleegkundige.