Veel meer verwijzers moeten horen over GewoonThuis-dienstverlening

Nicole Deugd, teammanager VPT vertelt

“Eigenlijk hadden ze me aangenomen om alleen de nieuwe thuisSupporters aan te sturen. Maar mijn handen jeukten zo, dat ik nu de volledige VPT-teams in Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord aanstuur. Door de start van GewoonThuis verandert er namelijk het nodige voor de zorgmedewerkers en ik houd iedereen in de teams graag aan boord.” Teammanager Nicole Deugd vertelt vol enthousiasme over haar werk en over het vernieuwde Volledig Pakket Thuis dat per 16 januari officieel onder de naam GewoonThuis verder gaat.

Nicole werkte al op verschillende uitvoerende en leidinggevende functies in apotheken en ziekenhuizen. Toen zag ze de vacature van teammanager VPT bij Evean. “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en dacht: ik ga het gewoon proberen. Hun verhaal over het vernieuwde Volledig Pakket Thuis raakte me zo. Eén pakket voor zorg, ondersteuning en individuele begeleiding voor thuiswonende ouderen die langdurige zorg nodig hebben – dat was echt iets voor mijn oma geweest. Ze zit nu al in het verpleeghuis, maar anders had ik GewoonThuis voor haar geregeld.”

Haar oprechte aandacht en de klik tijdens het sollicitatiegesprek zorgden ervoor dat Nicole een half uur na het sollicitatiegesprek de baan van teammanager kreeg aangeboden. “Wat is er mooier dan om mensen in hun kracht te zetten, om samen te werken en om te zorgen voor de juiste mensen op de juiste plek. Zo kan iedereen zijn werk zo goed mogelijk doen.”

Zin in het leven

Nicole ziet zoveel mogelijkheden voor GewoonThuis. Ze vertelt over de situatie van haar oma: “Jarenlang fietste zij dagelijks naar het verpleeghuis om voor mijn opa te zorgen tot hij wegviel. Toen was er opeens een groot gat. Ze was alleen over, en de wereld om haar heen werd steeds kleiner. Als kleindochter ging ik iedere woensdagavond wel langs om te kletsen, maar de zin die ze eerder had in het leven, verging haar een beetje.”

“Haar grootste angst was dat ze thuis zou vallen en niemand haar zou vinden. Intensieve zorg had ze op dat moment nog niet nodig, maar die aandacht van de thuisSupporter had voor haar een groot verschil kunnen maken. Even samen een kop koffiedrinken of samen een boodschap doen – dat maakt de eenzaamheid een stuk kleiner. Nu zit ze inmiddels in het verpleeghuis.”

Overbelaste mantelzorgers

Volgens Nicole is GewoonThuis – met zorg, ondersteuning en individuele begeleiding – niet alleen goed nieuws voor de ouderen zelf, maar ook voor mantelzorgers en kinderen: “Die zijn vaak zo overbelast. Als je demente partner of ouder iedere keer weer hetzelfde vraagt, moet je wel heel sterk zijn om geen hekel aan die persoon te krijgen. Onze thuisSupporters – en ook onze zorgmedewerkers – zijn zo opgeleid dat ze niet blikken of blozen als mevrouw voor de vijftigste keer vraagt of haar zoon nog komt.”

Een man met dementie – 90% van onze klandizie heeft deze aandoening – bloeit helemaal op van het bezoek van zijn vaste thuisSupporter. 

Opbloeien

Nicole deelt maar wat graag de succesverhalen van de nieuwe thuisSupporters die aan de slag zijn: “Een man met dementie – 90% van onze klandizie heeft deze aandoening – bloeit helemaal op van het bezoek van zijn vaste thuisSupporter. Die weet dat de man het heerlijk vindt om over vroeger te vertellen. Ook al is het iedere keer hetzelfde verhaal, dat maakt de thuisSupporter niks uit. En als de man zijn krantje leest, gaat de thuisSupporter schoonmaken. Ze hebben inmiddels een hechte band opgebouwd. Had de cliënt die steun niet gehad, dan zou hij al op een gesloten afdeling hebben gezeten. Nu eet hij weer gewoon en leeft hij helemaal op. Die zware verpleeghuiszorg is dan niet nodig.”

“En dan is er nog het verhaal van de vrouw die de hele dag in haar pyjama zat. Nu trekt ze – op de dagen dat de thuisSupporter er is – haar mooiste jurk aan. ‘Waar gaan we vandaag heen?’, vraagt ze als de thuisSupporter binnenkomt. Ja, samen met onze toppers van zorgmedewerkers maken zij het leven van de mensen weer de moeite waard.”

Groei van GewoonThuis

Wat Nicole betreft kan GewoonThuis niet snel genoeg worden uitgerold. “Ik verheug me erop dat we het vernieuwde Volledig Pakket Thuis (VPT) binnenkort ook leveren in de regio Edam en Volendam en in Amsterdam. Dat zorgt voor extra werk, maar gelukkig heb ik voor de regio Amsterdam er een nieuwe collega-teammanager bij.”

Blijft het volgens Nicole nog wel belangrijk dat veel meer mensen – en vooral verwijzers – op de hoogte zijn van GewoonThuis. “Als Evean zijn we al jaren een pionier in zorg thuis. Dit specialisme moeten we nog veel meer uitdragen naar huisartsen en tal van andere zorgverleners extern.”

Reclame maken

“Bij de promotie van Gewoon Thuis moeten we ook onze wijkzorgteams meenemen”, vindt Nicole. “Te vaak wordt bij Volledig Pakket Thuis nog gedacht aan iets tijdelijks tussen de wijkzorg en het verpleeghuis in. Maar met GewoonThuis kun je zelfs tot aan je einde thuis blijven wonen. Ook dat moeten we veel nog meer bij iedereen laten landen.” Ze roept alle interne en externe contacten op om vooral met Zorgbemiddeling of de wijkverpleegkundige te overleggen over de mogelijkheden. “Veel meer mensen moeten horen over GewoonThuis.”

Wat reclame maken betreft geeft ze zelf op 16 januari een uitgebreide presentatie voor haar team. “Nadat we ruim een jaar aan de voorbereiding hebben gewerkt, gaat GewoonThuis op deze dag officieel van start.