Recura bestrijkt alle facetten van revalidatie
Arjan Bank werkt al sinds 2018 bij Recura in Zaandam. Als oefentherapeut voelt hij zich bevoorrecht. “Je hebt zoveel verschillende patiënten met zoveel verschillende aandoeningen. Ik help hen graag zo goed mogelijk te revalideren – of iemand nu herstelt van een botbreuk, weer zo goed mogelijk moet kunnen bewegen na een amputatie of moet revalideren na een oncologische behandeling.”
Naast Arjan telt Recura nog zo’n 25 behandelaren. Hij zegt: “Er zitten zoveel facetten aan revalidatie. Met een team van oefen- en fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers, diëtisten, psychologen, een logopedist en een humanistisch raadsman hebben we alle kennis in huis om mensen te begeleiden naar het zelfstandig functioneren.”
Gespecialiseerd in revalidatie voor ouderen
Volgens Arjan worden patiënten meestal doorverwezen naar de grotere revalidatiecentra. “Zelf zou ik ook Recura aan de voorkeurslijst toevoegen, zeker als het gaat om ouderen die weer stap voor stap moeten leren lopen en straks weer thuis moeten kunnen functioneren. We hebben kennis van allerlei aandoeningen aan het bewegingsapparaat en beschikken over een grote oefenruimte met goede apparatuur. Ook kunnen we adviezen geven hoe mensen met de nodige hulpmiddelen weer thuis kunnen functioneren. Daarbij kun je denken aan ortheses (loopbeugels), protheses, medical taping, schoeisel en schoeiselaanpassingen.”
“We leggen revalidanten keuzes voor en denken kritisch met hen mee. Soms is helemaal geen op maat gemaakte schoen nodig, maar volstaat een platte schoen. En als iemand al speciaal schoeisel heeft, dan kijken we altijd in hoeverre die schoen nog voldoet. Is een aanpassing inderdaad nodig? Dan regelen we de aanvraag ervan via een korte lijn met de revalidatiearts van het Zaans Medisch Centrum. Die zit hier gewoon in het gebouw. Dat maakt het overleg over andere zaken ook makkelijk. Onze revalidanten hebben daar echt baat bij.”
Mensenkennis
Behalve zijn fysiologische en technische kennis komt ook Arjans mensenkennis hem goed van pas in zijn werk. “Je moet de juiste snaar zien te raken, zodat mensen zich openstellen voor, en zich bewust worden van hetgeen ze moeten doen om weer zo goed mogelijk te functioneren. In de meeste gevallen lukt dat gewoon. En hapert het soms, dan is er altijd een collega die een betere klik heeft met een revalidant.”
De ondersteuning van Arjan en zijn collega’s aan patiënten reikt overigens verder dan enkel alleen binnen de muren van Recura. “We bieden ook ambulante zorg. Dat wil zeggen dat we de revalidant ondersteunen bij het functioneren thuis. Als revalidant kun je in de oefenruimte alles nog zo goed oefenen, in de thuissituatie kan het net even anders zijn. Meestal gaat het dan om de kleine dingen. Neem bijvoorbeeld zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als het openen van kastdeuren en het pakken van kleding uit een kast. Daarbij moet je wel je balans kunnen houden.”
Beweeg TV Recura
Arjan en zijn collega’s kijken elke dag opnieuw hoe hun zorg nog beter kan. “Omdat we het belangrijk vinden dat revalidanten bij Recura ook buiten de oefenruimte hun oefeningen doen, starten we binnenkort met Beweeg TV. Via de televisie op hun eenpersoonskamer zenden we straks oefenfilmpjes uit van lig-, zit- en staande oefeningen aan het bed.”
“Met deze filmpjes en met een revalidatiebord op de kamer, waarop de specifieke revalidatiedoelen staan, willen we echt een revalidatieklimaat creëren. We maken revalidanten er bewust van dat we het revalideren samen doen én dat het voor iedereen hard werken is.”
Waardering
Revalidanten waarderen het werk van Arjan en zijn collega’s ten zeerste. “We krijgen in ieder geval nog steeds genoeg chocola, haha.” Dan zegt hij serieus: “Mensen verlangen zo naar huis, naar hun eigen stekje. Het is fijn dat je hen nog dat laatste stukje kwaliteit van leven terug kunt geven om in hun laatste levensfase maximaal van te genieten. Daar doe ik het voor!”