Passende Zorg
Wat is Passende zorg?
Passende zorg is zorg die waarde toevoegt aan het leven van mensen en oog heeft voor de maatschappelijke opgaven waarvoor we staan.
In de Passende zorg hanteren we 4 principes:
- Zorg komt in samenspraak met cliënt en cliëntsysteem tot stand (Samen met cliënt)
- De zorg is doelmatig en daardoor toegankelijk en betaalbaar (Waarde gedreven)
- De zorg vindt plaats op de juiste plek in de keten (JZOJP)
- Focus van ziekte naar, in stand houden en bevorderen van, gezondheid (Gezondheid i.p.v. ziekte)
Soortgelijke uitgangspunten vinden we ook terug in de theorie van de positieve gezondheid en in de persoonsgerichte zorg en in de GWI (Groninger Wellbeing Indicator).
Is het werken volgens het principe van Passende zorg nieuw?
Nee, want als professional zijn we gewend om te kijken naar wat het meest passend is bij de cliënt. Het wordt soms al bereikt met kleine dingen. Als we bijvoorbeeld de partner van een cliënt leren hoe hij/zij de steunkous bij de partner aan kan trekken dan is dat al een vorm van Passende zorg. Ook het inzetten van een Medido kan een client minder afhankelijk maken. De cliënt verwijzen naar het sociaal wijkteam, omdat er samen is geconstateerd dat er sprake is van eenzaamheid, is ook een voorbeeld van Passende zorg.
Landelijk
In juni 2022 heeft het Zorginstituut Nederland het Kader Passende zorg uitgebracht. In dit kader wordt vanuit verschillende gezichtspunten beschreven hoe we zorg passend kunnen maken. Daarbij uitgaand van de maatschappelijke opdracht die we met z'n allen hebben: de zorg mensgericht, houdbaar en duurzaam maken.
Medewerkers Evean
Wil je meer informatie over Passende zorg bij Evean? Kijk op het intranet >