Van een "mooi idee" naar vijfjarige samenwerking

Evean Eduard Douwes Dekkerhuis & KLM staan hier feestelijk bij stil

Het Evean Eduard Douwes Dekkerhuis en KLM staan deze week op feestelijke wijze stil bij de samenwerking die in 2019 als ‘een mooi idee’ van start ging.

In de afgelopen 5 jaar zijn zo’n 1.500 KLM-medewerkers, die door ziekte of zwangerschap tijdelijk niet kunnen vliegen, als vrijwilliger ingezet in het Evean Eduard Douwes Dekkerhuis (EDD) in Amsterdam-Noord. In de rol van vrijwilliger betekenen zij veel voor de bewoners van het EDD: er wordt gewandeld, samen een krant gelezen, gefietst door de omgeving of simpelweg een praatje gemaakt. Het zijn de kleine dingen, die voor de bewoners van het EDD een gewone dag extra bijzonder maken. Extra aandacht en een luisterend oor.

De vrijwilligers van KLM zijn ontzettend zorgzaam, weten snel te achterhalen waar de behoefte van een bewoner ligt, en communiceren daarbij heel duidelijk. 

Saskia Osinga Joosse, Regiomanager Evean Eduard Douwes Dekker

Saskia Osinga Joosse, regiomanager Evean Eduard Douwes Dekker: “Op onze locatie hebben we een enorm gedreven team van zorgprofessionals dat zich inzet voor de zorg en het welzijn van onze bewoners. Tegelijkertijd weten we dat we in de ouderenzorg met uitdagingen te kampen hebben op bijvoorbeeld het gebied van personeel. De KLM-vrijwilligers zijn een gouden toevoeging op ons Evean team, en hun kwaliteiten sluiten naadloos aan bij het werken in de ouderenzorg. De vrijwilligers van KLM zijn ontzettend zorgzaam, weten snel te achterhalen waar de behoefte van een bewoner ligt, en communiceren daarbij heel duidelijk. Het is hartverwarmend om te zien wat het zowel met de bewoners als met de vrijwilligers zelf doet, en hoe enthousiast men ook verhalen over ooit gemaakte reizen uitwisselt.”

Vervangend werk
Het idee voor de inmiddels intensieve samenwerking is afkomstig van KLM-manager cabinepersoneel Stella O’Sullivan. Haar oma woonde in het EDD. O’Sullivan merkte dat er behoefte was om bewoners nog meer fijne momenten te geven en dat daarvoor nog meer vrijwilligers nodig waren. “Bij KLM zoeken we - conform de Wet Poortwachter - passend vervangend werk voor ons personeel dat tijdelijk, door ziekte, niet kan vliegen. Dit lukt niet altijd binnen KLM zelf en daarom zitten collega’s soms langere tijd thuis. Vanuit het EDD was er de zoektocht naar vrijwilligers. Waarom dit dus niet combineren? Daar is een prachtige samenwerking uit ontstaan waarmee we inmiddels vijf jaar onderweg zijn.”

Overeenkomsten
Er is goed nagedacht over overeenkomsten tussen beide werkgebieden. “Er wordt iedere ochtend gestart met een briefing, net zoals voor een vlucht. Ook werkt iedere KLM-vrijwilliger samen met een maatje, net als aan boord. Tijdens de briefing bespreken we de bijzonderheden van die dag. Dit contactmoment wordt erg gewaardeerd door de KLM-medewerkers, omdat het zo herkenbaar is. Daarnaast is er een PIL (Persoonlijke Informatie Lijst), waar informatie over bewoners in staat, zoals interesses en persoonlijke voorkeuren. Dergelijke informatie hebben wij ook bij de KLM. Zo kunnen we inspelen op de persoonlijke behoefte van onze klanten en in dit geval dus van de bewoners.”

Trots
In de afgelopen vijf jaar zijn maar liefst 1.500 KLM-medewerkers werkzaam geweest als vrijwilliger in het EDD. Na de periode van re-integratie start het overgrote deel van deze groep weer in hun reguliere functie. Het is bijzonder om te zien dat er ook KLM-vrijwilligers zijn die na hun re-integratie terugkeren bij het EDD. Meraud Kelder, Support Officer Rea- Flow en World Business Class Specialist: “De collega’s die re-integreren in het EDD ervaren dit zo positief, dat er regelmatig collega’s zijn die ná hun re-integratieperiode bij het EDD blijven werken als vrijwilliger. De ouderenzorg heeft vrijwilligers hard nodig, en het is bijzonder om te zien wat er kan ontstaan vanuit deze samenwerking. Daar zijn we samen ontzettend trots op!”

De collega’s die re-integreren in het EDD ervaren dit zo positief, dat er regelmatig collega’s zijn die ná hun re-integratieperiode bij het EDD blijven werken als vrijwilliger.

Meraud Kelder, Support Officer Rea- Flow en World Business Class Specialist