Leiderschapsprogramma header

Reflectie kan je alleen maar zelf doen

Op 18 oktober trapten we digitaal het Evean Leiderschapsprogramma af vanuit een ware Evean studio aan het Waterlandplein in Purmerend. Het leiderschapsprogramma richt zich gedurende anderhalf jaar op de ondersteuning en ontwikkeling van onze teammanagers. Enkele onderdelen zullen ook beschikbaar gemaakt worden voor kwaliteitsverpleegkundigen en ondersteunende diensten.  

Onder begeleiding van Natasja Gundelach spraken we met Rein Souwerbren over het belang van het Leiderschapsprogramma voor teammanagers binnen Evean. Hoewel we ons ervan bewust zijn dat tijd vrij maken voor persoonlijke ontwikkeling nu een uitdaging kan zijn, geven we hier als Evean toch prioriteit aan. Er wordt veel van teammanagers gevraagd tijdens deze pandemie. Het leiderschapsprogramma is erop gericht om door middel van maatwerk voor iedere teammanager passende ondersteuning en ontwikkeling te bieden. Juist nu is het van belang dat teammanagers elkaar steeds beter vinden, zowel in de samenwerking als in het leren van elkaar.

Reflectie kan je alleen maar zelf doen  
In het digitale gezelschap van 58 teammanagers spraken Sandra Oud en Anoek Hendriks aan de hand van de vraag ‘Wie ben ik?’ over het belang van reflectie. Immers, persoonlijke ontwikkeling begint bij reflectie. Welke vragen stel je jezelf? Hoe check je in bij je gevoel, en hoe koppel je hier je ontwikkeling aan? Maar ook, hoe creëer je tijd voor reflectie als je agenda al bomvol is?

Een veelgehoord antwoord in de chat was onderweg in de auto; maar ook door een korte wandeling te maken en even je gedachten te laten gaan. Een snelle reflectie bij een kop koffie of thee. Kortom: iedereen zijn eigen moment, als je dat moment maar vindt. Heb je nog moeite met het creëren van ‘thinking time’? Kijk dan het inspirerende filmpje dat Sandra Oud deelde nog eens terug.