Feestelijke opening van vernieuwde afdeling Korenaar
Evean Oostergouw vierde gisteren op feestelijke wijze de officiële opening van de geheel vernieuwde afdeling Korenaar. De renovatie vond plaats, omdat de afdeling twee specifieke cliëntgroepen met dementie gaat huisvesten. Er bevinden zich zeven crisisbedden voor mensen met dementie die plotseling niet meer thuis kunnen wonen. Daarnaast wordt de Korenaar een observatieafdeling voor mensen met dementie die zeer ernstig probleemgedrag vertonen.
Onder het genot van een drankje en een hapje konden genodigden gisteren de ruime en nieuw toegeruste comfortkamers en de gezellig ingerichte gemeenschappelijke ruimte bewonderen. Ook de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Zaandam, Harry van der Laan, kwam een kijkje nemen en gaf met het doorknippen van een lintje het officiële startschot voor de Koorenaar.
Afdeling voor gedragsobservatie
Jacobien van Elst, psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog, is blij met de start van de nieuwe gedragsobservatieafdeling: “Bij mensen met ernstig probleemgedrag zie je dat hun gedrag grote impact heeft op zowel de persoon zelf als op de omgeving. Je ziet bijvoorbeeld vaker verbale en fysieke agressie, maar je kunt ook denken aan mensen die aanhoudend roepen. Zulk gedrag kan een behoorlijke druk leggen op reguliere PG-afdelingen als het niet lukt om dat voldoende onder controle te krijgen.”
“Met de gedragsobervatieafdeling creëren we een plek speciaal voor deze cliënten. Op het moment dat mensen bij ons binnenkomen, beginnen we bij nul. Stap voor stap observeren we de cliënt en kijken we welke psychosociale en medische interventies mogelijk zijn. Moeten we prikkels verminderen of vermeerderen? Kunnen we medicatie vinden die de onrust kan wegnemen? Door aanpassingen in behandeling, contact en omgeving hopen we uiteindelijk zo’n situatie te creëren dat cliënten weer naar een reguliere PG-afdeling kunnen. We geven in ieder geval een advies dat ervoor moet zorgen dat het gedrag niet meer zo’n groot probleem vormt.”
Zeven crisisbedden
Teammanager Monique Dupon is druk bezig geweest om de juiste mensen voor de gedragsobservatieafdeling bij elkaar te brengen. “Zodra die binnen waren, konden we van start. De afdeling met de crisisbedden voor mensen met dementie werd op 4 april al in gebruik genomen. Deze vormt een waardevolle uitbreiding van het zorgaanbod bij Evean. Eerst hadden we alleen twee crisisbedden op de afdeling Wildeboer, nu is het aantal naar in totaal zeven bedden op één afdeling gegaan. Wildeboer heeft straks geen crisisbedden meer en dat is goed nieuws voor de overige cliënten. De dynamiek rond het crisisbed kan het woonklimaat namelijk verstoren.”
Op de crisisafdeling binnen de Korenaar kunnen cliënten met dementie maximaal twee weken verblijven. Daarna is een goede vervolgplek belangrijk. Jacobien vertelt: “Soms zie je dat de mantelzorger overbelast is, soms wordt de mantelzorger zelf opgenomen in het ziekenhuis. Dan is er 24-uurs zorg nodig, gewoonweg omdat mensen met dementie vaak niet meer weten wanneer ze moeten eten, drinken, slapen en wanneer ze hun medicijnen moeten nemen. Eenmaal opgenomen zie je vaak dat rust en regelmaat al voldoende is om iemand te helpen, soms is er meer nodig. In die twee weken kijken we samen wat er nodig is.”
Gespecialiseerd team
Het zorgteam van de Korenaar bestaat uit verpleegkundigen, verzorgenden en medewerkers met een welzijnsachtergrond. Monique legt uit: “Het is een mooie mix van mensen. We hebben verpleegkundigen en verzorgenden die al ervaring hebben met zeer ernstig probleemgedrag. Deze mensen weten wat agressie vanuit de cliënt met je kan doen. Nieuw op de afdeling is de inzet van mensen met een SPW-opleiding. Die zijn minder gericht op het probleemgedrag en kijken nóg meer naar de mogelijkheden. Wat kan er wel? Juist met die combinatie van mensen kunnen we veel van elkaar leren.”
Monique heeft er alle vertrouwen in dat het team elkaar gaat vinden. “Daarbij leggen we de nadruk ook op de samenwerking met alle disciplines binnen behandelzaken. We willen samen één team vormen om er voor deze specifieke cliëntgroepen er te zijn.” Coördinerend verpleegkundige Anita Neidhöfer ziet het ook helemaal zitten: “Iedereen is nieuw op de afdeling. Dat betekent dat we allemaal vanaf hetzelfde startpunt beginnen. We kunnen met z’n allen een nieuwe cultuur neerzetten, waar persoonsgerichte zorg bij iedereen in de haarvaten zit.”
Comfortabele kamers
Wie de Korenaar oploopt, valt op dat de omgeving helemaal vernieuwd is. Alles is fris geschilderd. En de veel ruimere comfortkamers hebben alle een eigen toilet. De afdeling is omringd door mooie tuinen en buitengelegenheden. Het beveiligingssysteem is het nieuwste van het nieuwste. Anita legt uit: “Alle bewoners hebben straks een polsbandje met een tag. Houden zij dit polsbandje bij de deur van hun eigen kamer, dan gaat de deur open. Bij de deuren van medebewoners werkt de tag niet. Zo wordt niemand meer gestoord in zijn slaap.”
Behalve privacy staat het systeem ook voor veiligheid: “Bedsensoren waarschuwen ons wanneer iemand ’s nachts rechtop in bed gaat zitten of uit bed stapt. Er hangen camera’s in de gangen en zusterposten en – in overleg met de familie – kunnen we eventueel ook een camera in de cliëntkamer plaatsen. Alle medewerkers dragen een smartphone bij zich. Daarmee kan iedereen zien waar een collega is. Met soms agressieve cliënten is dat belangrijk.” Voor cliënten die zichzelf letsel kunnen toebrengen, is er een isolatiekamer. In deze veilig ingerichte ruimte kunnen zij zichzelf niet beschadigen.
Klaar voor de start
Het volledige team van zorgmedewerkers en betrokken behandelaren kan niet wachten om aan de slag te gaan. Verpleegkundige Anita ziet ernaar uit om “samen uit te puzzelen wat er aan de hand is. Daarin zit voor mij de uitdaging.” Jacobien vult aan: “Ik ben psycholoog geworden om te begrijpen waar gedrag vandaan komt. Ik werk al langer in het verpleeghuis en ik vind het leuk om me nu te verdiepen in complexere zorgvragen. Wat kunnen doen in het contact en de omgeving, zodat iemand stukjes kwaliteit van leven en welzijn terugkrijgt.”
Tijdelijk regiomanager Marja Salverda is bijzonder trots op wat er in Oostergouw allemaal wordt neergezet: “Psychogeriatrische zorg, een palliatieve unit, somatische zorg, geriatrische revalidatie, zorg voor mensen met Korsakov, een Turkse afdeling – we hebben zo’n mooi breed zorgpalet in huis. De gedragsobservatieafdeling en de crisisbedden bij dementie vormen daar een mooie aanvulling op. Evean staat voor persoonsgerichte zorg. Met deze vernieuwingen maken we dat meer dan waar.”