Bijzonder event in teken van succesvolle re-integratieproef Evean-KLM

Wat een tijdje terug ontstond als ‘zomaar een leuk idee’, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle re-integratieproef. Luchtvaartmaatschappij KLM en zorgorganisatie Evean zijn een pilot gestart waarbij KLM-cabinepersoneel - dat door ziekte tijdelijk niet kan vliegen - als vrijwilliger wordt ingezet in het Amsterdamse verpleeghuis Eduard Douwes Dekker (EDD). “De eerste resultaten zijn veelbelovend en het proefproject levert positieve en enthousiaste reacties op van onze bewoners, onze medewerkers en van de re-integrerende KLM-medewerkers”, aldus locatiemanager Saskia Osinga van Evean Eduard Douwes Dekker.

Het idee voor de proef is afkomstig van KLM-manager cabinepersoneel Stella O’Sullivan. Haar oma woont in het EDD. O’Sullivan merkte dat er behoefte was om bewoners nog meer fijne momenten te geven en dat daarvoor nog meer vrijwilligers nodig waren. “Bij KLM zoeken we - conform de Wet Poortwachter - passend vervangend werk voor ons cabinepersoneel dat tijdelijk, door ziekte, niet kan vliegen. Dit lukt niet altijd binnen de KLM zelf en daarom zitten collega’s soms langere tijd thuis. Aan de ene kant was er vanuit het verpleeghuis de zoektocht naar vrijwilligers. Waarom dit dus niet combineren? Dat zou een mooi samenwerkingsproject kunnen zijn. En zo is het begonnen”, aldus O’Sullivan.
 

Overeenkomsten

Volgens O’Sullivan is er goed nagedacht over overeenkomsten tussen beide werkgebieden. 
“Er wordt er elke ochtend met een briefing gestart, net zoals voor een vlucht. En men werkt net zoals aan boord met een maatje. Verder worden de bijzonderheden voor de dag besproken. Dit contactmoment wordt erg gewaardeerd door de KLM-medewerkers, omdat het zo herkenbaar is. Daarnaast is er een PIL (Persoonlijke Informatie Lijst), waar informatie over bewoners in staat, zoals interesses en persoonlijke voorkeuren. Dergelijke informatie hebben wij ook bij de KLM. Zo kunnen we inspelen op de persoonlijke behoefte van onze klanten en in dit geval dus van de bewoners.”
KLM onderzoekt nieuwe en innovatieve methodes voor het inzetten van aangepast vervangend werk voor – in dit geval - het cabinepersoneel. “Wij zetten de kernkwaliteiten van ons cabinepersoneel in om te werken aan hun herstel in een veilige, zinvolle en efficiënte omgeving die zorgt voor balans en waarmee zij stapsgewijs hun belastbaarheid toetsen”, aldus O’Sullivan. 
 

Tevreden gezichten

Exacte cijfers zijn er nog niet, maar binnen vier maanden hebben zich 75 crewleden aangemeld. Daarvan zijn er 30 alweer aan het vliegen. Ook vanuit het EDD zijn de reacties zoals gezegd positief. Osinga: “Extra handen in de vorm van extra vrijwilligers zijn meer dan welkom. Onze medewerkers zijn er blij mee, omdat ze zo nog meer tijd kunnen besteden aan hun eigenlijke zorgtaken en zich bijvoorbeeld wat minder hoeven bezig te houden met facilitaire taken. Goed om te zien, is dat bewoners ook tevreden zijn over de extra aandacht. En een mooie bijvangst is bovendien dat we dankzij de samenwerking van elkaar leren.”

1 oktober: restaurant verpleeghuis omgetoverd tot vliegtuig

Om de samenwerking tussen KLM en Evean beeldend te accentueren, wordt op 1 oktober aanstaande tijdens de internationale Dag van de Ouderen het restaurant van verpleeghuis Eduard Douwes Dekker omgetoverd tot een ‘vliegtuig’. De re-integrerende KLM-vrijwilligers bootsen dan in hun bekende KLM-uniform de eerste KLM-vlucht naar Batavia na voor de bewoners. Ook is er die dag aandacht voor vliegveiligheid in de vorm van een ‘flightsafety’-demonstratie en worden de start en landing van het ‘vliegtuig’ op grote beeldschermen getoond. Het event krijgt nog een extra feestelijk tintje, aangezien KLM in diezelfde week – op 7 oktober - haar 100-jarig jubileum viert.