Bijzondere Dag van de Ouderen in Amsterdams verpleeg- verzorgingshuis

Verpleeghuisbewoners Evean ‘vliegen’ met KLM-vrijwilligers

De bewoners van verpleeghuis Evean Eduard Douwes Dekker in Amsterdam hadden op 1 oktober de dag van hun leven. Hun ‘restaurant’ werd in het kader van de internationale Dag van de Ouderen en een samenwerkingsproject tussen KLM en Evean omgetoverd tot een heus ‘vliegtuig’. Daarbij werd de eerste KLM-vlucht naar Batavia (Indonesië) nagebootst. Dit alles onder het genot van lekkere Indonesische hapjes en drankjes. “We mogen spreken van een geslaagde dag. Het is mooi om te zien dat onze bewoners hier echt van hebben genoten”, aldus locatiemanager Saskia Osinga van Evean Eduard Douwes Dekker.

Dat er gekozen werd voor dit beeldende thema tijdens de Dag van de Ouderen is niet zomaar. Sinds juni 2019 hebben luchtvaartmaatschappij KLM en zorgorganisatie Evean de handen ineen geslagen voor een proefproject, waarbij KLM-cabinepersoneel dat door ziekte tijdelijk niet kan vliegen als vrijwilliger wordt ingezet in het verpleeghuis. Daar verrichten ze passend werk en werken aan hun terugkeer naar hun eigen werkomgeving. Wat aanvankelijk ontstond als ‘zomaar een leuk idee’ is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle re-integratieproef. “De eerste resultaten zijn veelbelovend. Binnen vier maanden hebben zich 75 crewleden aangemeld en inmiddels zijn er 30 weer aan het vliegen. Bovendien levert het proefproject positieve en enthousiaste reacties op van onze bewoners, onze medewerkers en van de re-integrerende KLM-medewerkers. Extra handen in de vorm van extra vrijwilligers zijn altijd welkom. Ook mooi is dat we wat van elkaar kunnen leren”, zegt Osinga. 

Feestelijk

Speciaal voor deze gelegenheid waren de  re-integrerende KLM-vrijwilligers allemaal gekleed in hun bekende KLM-uniform. Ook was er aandacht voor vliegveiligheid in de vorm van een handmatige ‘flightsafety’-demonstratie en werden de start en landing van het ‘vliegtuig’ op grote beeldschermen getoond. Het event kreeg nog een extra feestelijk tintje, aangezien de KLM op 7 oktober - haar 100-jarig jubileum viert.