Opluchting over sluiting COVID-units De Zorgcirkel en Evean

Door intensieve samenwerking coronapiek opgevangen

Door de sterke terugloop in COVID-19 patiënten is de capaciteit van de speciale COVID-units van De Zorgcirkel en Evean niet meer nodig .Tijdens de 2e golf waren er in een periode van 31 weken 333 opnames op de twee in de Meeuwvleugel van De Zorgcirkel en in het Dijklander Ziekenhuis. Door de intensieve samenwerking in de regio Noord-Holland is de coronapiek opgevangen.

Simone Zwarts (teammanager bij Evean): “Het was een lange en intensieve periode. De samenwerking van Evean, De Zorgcirkel en nog andere collega-organisaties was bijzonder. Samen hebben we veel patiënten en hun families kunnen helpen. Het merendeel van de patiënten is gelukkig hersteld of herstelt verder thuis. Maar er zijn ook families die afscheid moesten nemen van hun geliefden. De coronacrisis zal ons allen nog lang bijblijven.

Petra Dekker (zorgmanager GRZ bij De Zorgcirkel: “Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) zocht met spoed locaties voor cliënten met COVID-19 en dementie en cliënten met COVID en somatische problemen. In één weekend was de 1e COVID-unit geopend. Een topprestatie. Iedereen werkte mee, van technische dienst tot bestuurders. Na de sluiting nemen we tijd voor reflectie en om met elkaar stil te staan bij wat we hebben meegemaakt en de 150 medewerkers die werkten bij de units tijdens de coronacrisis te bedanken.

De COVID-unit in de Hoornse vestiging van het Dijklander blijft vooralsnog open en kan indien nodig, ook patiënten uit Zaanstreek-Waterland opvangen. Door zorginstellingen, verenigd in het ROAZ, is afgesproken dat de COVID-units snel weer operationeel kunnen zijn, wanneer dit nodig mocht zijn. De focus in de zorg voor wat betreft COVID ligt nu op herstel na een corona-infectie.

De COVID-units werden bemenst door ruim 150 medewerkers van De Zorgcirkel, Evean, Leviaan en Mennistenerf. Ook werk personeel van horecaondernemer BRASA uit Purmerend ingezet als gastvrouwen. Alle betrokken kijken nu terug op de heftige en intensieve periode, met veel emoties, maar vooral met dankbaarheid en opluchting.

Ronald Buijs (voorzitter bestuur De Zorgcirkel) en Rein Souwerbren (directeur Evean) zijn blij met de recente ontwikkelingen. Souwerbren:  “Tot voor kort spraken we met de verschillende zorginstellingen in regioverband over voorbereiding op een eventuele fase 3 / code zwart. Je hoopt dat je hier nooit voor komt te staan als zorginstelling. Door de vaccinaties is het aantal (oudere) COVID-19 patiënten nu zo snel terug gelopen dat dit scenario voor nu is afgewend  en we juist onze COVID-units kunnen sluiten . En dat is geweldig nieuws.”.

Buijs: “Ik ben er trots op hoe zorg en behandelaren van verschillende organisaties met elkaar het hoofd hebben geboden aan de schrijnende situaties die zich soms voordeden. De cliënten hebben de best mogelijk zorg gekregen. En we hebben snel geschakeld op de plekken waar de nood het hoogst was. We wisten in de regio op professionele wijze de samenwerking te vinden. Dit houden we vol, ook na de crisis.”

De feiten en cijfers achter de COVID-units zijn verwerkt in een infographic.