Theatervoorstelling 'Mag ik je kussen' over de toekomst van de zorg

Amsterdamse Evean-medewerkers bezoeken theatervoorstelling

Begin februari ging ‘Mag ik je kussen?’ in première. Een eerlijke en uitdagende theatervoorstelling over de toekomst van zorg voor ouderen en chronisch zieken. De voorstelling is speciaal ontwikkeld voor medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg en heeft als doel het gesprek over de toekomst van het werk in de zorg aan te jagen. Afgelopen week speelde de voorstelling voor de medewerkers in Amsterdam.

Volgens branchevereniging Actiz is ‘Mag ik je kussen’ spraakmakend en een hart onder de riem tegelijk. “Daar ben ik het roerend mee eens”, aldus Shirley Winter, teammanager van het Korthagenhuis. Samen met enkele Evean-collega’s bezocht ze onlangs de voorstelling en ze was behoorlijk onder de indruk. “Het heeft ons veel opgeleverd. De bevestiging dat we goed bezig zijn, maar het niet alleen kunnen. Dat je elkaar hard nodig hebt.”

"Bevestigd wordt dat we goed bezig zijn, maar het niet alleen kunnen"

De voorstelling met zes topacteurs, muziek en multimediatechnieken speelt dit jaar 300 keer door heel Nederland. Naar verwachting zal de voorstelling later dit jaar ook voor de andere Evean teams in NH te zien zijn. Het is de grootste theaterproductie ooit gemaakt voor de zorgsector. Theatermakers Radio Kootwijk verzorgen deze voorstelling op initiatief van A+O VVT, het samenwerkingsverband van werkgevers en vakbonden in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). Meer dan 45.000 zorgmedewerkers krijgen de kans om er naartoe te gaan. De voorstelling geeft inzicht in de keuzes en dilemma’s waar medewerkers dagelijks mee worden geconfronteerd. Het laat zien hoe belangrijk en dankbaar hun werk is. Zij zijn het die 24/7 zorg en ondersteuning bieden aan kwetsbare ouderen en chronisch zieken.

Veel emoties

Shirley: “Ik keek ernaar als teammanager en als dochter van een moeder die ook al fysieke klachten begint te vertonen. Mijn gedachten gingen ernaar uit dat in de loop der jaren de zorg heel erg is veranderd en er veel is afgeschaald. En ook dat de mantelzorgers andere verwachtingen hebben. Vaak verwachten mantelzorgers dat de zorg voor hen ophoudt en zij geen verantwoordelijkheid meer hebben. Tijdens het theaterstuk had ik heel veel emoties. De adrenaline spatte ervan af.”

Indrukwekkend en realistisch

Nog een Evean-collega keek ernaar als mantelzorger die ook een moeder in een Evean-locatie heeft. “Dat is wel confronterend. Je kon zien dat het op de werkelijkheid was gebaseerd.” “Inderdaad. Indrukwekkend en realistisch”, zo vult een collega aan. “Maar met humor en zeer herkenbaar dat je niet alles kunt beïnvloeden. Ook al wil je dat zo graag. Dat je soms zoveel frustraties voelt dat je meer wilt doen. Maar je grenzen moet aangeven, omdat je ook voor jezelf moet zorgen.”

Film van de voorstelling

Shirley besluit: “We  willen heel graag dat als alle voorstellingen voorbij zijn, er een film van deze voorstelling wordt gemaakt en wordt gekocht door Evean om op bijeenkomsten van mantelzorgers te laten zien.”

 

Meer weten over de voorstelling? Kijk op Mag ik je kussen? — TheaterMakers Radio Kootwijk (tmrk.nl).